8 نکته مهم آموزش حسابداری مالیاتی
در این مطلب به آموزش حسابداری 8 نکته مهم مالیاتی اشاره می کنم. امید است مورد توجه دانشجویان و کاربران حسابداری قرار گیرد.
-نکته اول: مطابق ماده 113 ق.م.م مالیات موسسات کشتیرانی و هواپیمایی خارجی بابت کرایه مسافر و حمل کالا و امثال آن ها از ایران به طور مقطوع عبارت است از پنج درصد(5%) کلیه وجوه که از این بابت عاید آن ها خواهد شد اعم از این که وجوه مزبور در ایران فقط یا در مقصد یا در بین راه یافت می شود.
-نکته دوم: مطابق تبصره (5) ماده 109 ق.م.م ، موسسات بیمه خارجی که با قبول بیمه اتکایی از موسسات بیمه ایرانی تحصیل درآمد می نمایند مشمول مالیاتی به نرخ دو درصد حق بیمه دریافتی و سود حاصل از سپرده مربوط در ایران می باشند. در صورتی که موسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع موسسه بیمه گر اتکایی دارای فعالیت بیمه بوده و از پرداخت مالیات بر معاملات اتکایی معاف باشند، موسسه مزبور نیز از پرداخت مالیات دولت ایران می باشد.
-نکته سوم. مطابق ماده 53 ق.م.م ، درآمد مشومل مالیاتی املاکی که به اجاره واگذار می گردد عبارت است از کل مال/ الاچاره اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر بیست و پنج درصد بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره
-نکته چهارم. مطابق بخشنامه شماره 73/93/230 مورخ 1393/05/07، نظر به اینکه حسب مفاد تبصره (1) ماده 143 ق.م.م ، از هر نقل و انتقال سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام و سهم الشرکه شرکا در سایر شرکت ها مالیات مقطوعی به میزان چهار درصد (4%) ارزش اسمی آن ها وصول می شود و انتقال دهندگان سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام مکلفند قبل از انتقال، مالیات متعلق را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.، لذا هرگونه نقل و انتقالات سهام و سهم الشرکه اعم از با نام و بی نام در کلیه شرکت ها، مشمول پرداخت مالیات مقرر در تبصره مذکور خواهد بود.
-نکته پنجم. مطابق تبصره (5) ماده 109 ق.م.م ، موسسات بیمه خارجی که با قبول بیمه اتکایی از موسسات بیمه ایرانی تحصیل درآمد می نمایند مشمول مالیاتی به نرخ دو درصد حق بیمه دریافتی و سود حاصل از سپرده مربوط در ایران می باشند. در صورتی که موسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع موسسه بیمه گر اتکایی دارای فعالیت بیمه بوده و از پرداخت مالیات بر معاملات اتکایی معاف باشند، موسسه مزبور نیز از پرداخت مالیات دولت ایران می باشد.
-نکته ششم. مطابق ماده 110 ق.م.م، محل تسلیم اظهار نامه مالیاتی اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نمی باشند، تهران است.
-نکته هفتم، مطابق تبصره (5) ماده 109 ق.م.م، موسسات بیمه ایرانی مکلف اند و در موقع تخصیص حق بیمه ایرانی به نام بیمه گر اتکایی خارجی مشمول مالیات موضوع این تبصره، دو درصد آن را به عنوان مالیات بیمه گر اتکایی کسر نمایند و وجوه کسر شده در هر ماه را منتهی تا پایان ماه بعد به ضمیمه صورتی حاوی مشخصات بیمه گر اتکایی و حق بیمه متعلق به اداره مالیاتی ارسال و وجه مزبور را به حساب مالیاتی پرداخت نمایند.
-نکته هشتم. مطابق تبصره 180 ق.م.م، اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی مقیم ایران در صورتی که درآمدی از خارج کشور تحصیل نموده و مالیات آن را به دولت محل تحصیل درآمد پرداخته باشند و درآمد مذکور را در اظهار نامه یا تراز نامه و حساب سود و زیان خود حسب مورد طبق مقررات قانون مالیات های مستقیم اعلام نمایند مالیات پرداختی آن ها در خارج از کشور و یا آن مقدار مالیاتی که به درآمد تحصیل شده در خارج از کشور با تناسب به کل درآمد از درآمد مشمول مالیات کسر می شود. مثلا در دانمارک نرخ مالیات بر درآمد 40 درصد است. اگر سود حاصله در دانمارک با نرخ مالیات 40درصدی کسر شود در ایران فقط تا 25 درصد آن از درآمد مشمول مالیات کسر می شود.

