مالیات مهریه و نکات آن
سوال:
خانمی برای مهریه 200 سکه به دادگاه شکایت و حکم را گرفته است بعد از یک ماه فوت می نمایند در برگه اظهار نامه ارث دارایی 200 سکه به عنوان ماترک نوشته شده است. شوهر نامبرده در اجرای احکام ده سکه را به پدر متوفی پرداخت و وراث با ابراز در دفتر خانه از دریافت بقیه مهریه استنکاف می نمایند.حوزه ارث مالیات 200 سکه را به علت ابراز وکیل در برگه امور ادث درخواست و پرونده مستقیما به اجراییات ارسال شده. ایا این کار قانونی است؟ چون فقط ده سکه دریافت شده است.
پاسخ اول:
مالیات 10 سکه پرداخت شده قابل دریافت هست.
50 سکه از 200 اگر متوفی فرزند داشته باشد سهم ارث زوج است و مالیات آن قابل مطالبه نیست و زوج اگر فوت زوجه قبل از 95 باشد نیازی به گواهی ماده 35 نسبت به سهم خود ندارد.
اگر فوت بعد از 95 باشد وراث حق دارند هرگز تقاضای گواهی ماده 34 برای مهریه نکنند.
پاسخ دوم:
اساتید محترم آیا این تحلیل و پاسخ صحیح است؟
در سؤال مذکور تاریخ فوت و تاریخ تسلیم اظهارنامه و وضعیت ۱۹۰ سکه باقیمانده مشخص نشده است، پس پاسخهای مختلفی بنا بر فرض کردن این سه مورد خواهیم داشت که بنده با فرض فوت بعد از ۹۵ پاسخ دادهام:
یادآوری: اگر تاریخ فوت از سال ۹۵ به بعد باشد، بر اساس قانون جدید مالیات بر ارث مبنای محاسبهی مالیات ارزش روز ماترک مؤدی در زمان فوت خواهد بود و عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر (ظرف یک سال از تاریخ فوت) مشمول جریمه نیست و فقط در محاسبه مالیات، هزینههای قانونی متوفی (ديون محقق متوفی، هزينههای کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی حداکثر تا سقف ارزش اموال و داراییهای ابراز شده در اظهارنامه) کسر نخواهد شد.
چون در سؤال مشخص نشده که اظهارنامه در چه زمانی تسلیم شده است
بنا بر این مأخذ مالیات بر اساس زمان ابراز مؤدی محاسبه میشود (با کسر یا بدون کسر هزینهها بر اساس قانون و زمان تسلیم اظهارنامه)
حال باید مأخذ مالیات را حساب کنیم:
با توجه به اینکه در قانون جدید مالیات در زمان تحقق کسب مال مطالبه میشود، که در حال حاضر ۱۰ سکه میباشد، دریافت مالیات ۱۰ سکه (با کسر یا بدون کسر هزینهها) که روشن است.
اما اگر به دلیل شکایت، ۱۹۰ سکه در اختیار دادگستری باشد، باید جهت دریافت مابقی سکهها گواهی پرداخت مالیات صادر شود. اگر هم رأی تقسیط داده شده باشد، در زمان دریافت هر قسط، مالیات آن کسر شده و به حساب سازمان واریز شده و سپس به مؤدی مذکور پرداخت شود.
ابهام:
اگر این سکهها به صورت توافقی پرداخت شوند و به سازمان اعلام نشود، تکلیف چیست؟
چون ۱۹۰ سکه فقط در حکم دادگاه وجود دارد و در واقع هنوز به ورثهی متوفی پرداخت نشده است.
پاسخ سوم:
آیا در قانون جدید عدم پرداخت مالیات بر ارث به اجراییات ارجاع نمیشود؟
فوت در سال 94 اتفاق افتاده. شوهر مرحومه تقاضای اعسار داده که دادگاه رد نموده و اجرای احکام فقط ده سکه را مطالبه نموده مادر و پدر مرحومه بعد از دریافت ده سکه به علت جلوگیری از مشکل شوهر دخترشان ابرا نموده و از حق قانونی خود گذشته اند
اداره ارث متاسفانه بنا به ناشی گری وکیل در تکمیل فرم اولیه فقط به این مورد اشاره کرده و حوزه ارث نیز این را جز مطالبات می داند. چون مشکوک وصول است توجیه ما کارامد نبود و باید یا در شورای عالی با در 251 مکرر حل شود. اگر راه حلی می دانید واقعا نیازمند کمک های فکری شما بزرگواران هستم
پاسخ چهارم:
در قانون جدید ارث برگ تشخیص و تقسیط مالیات وجود ندارد.
گزارش ارث و برگ مطالبه در صورت عدم پرداخت مالیات در عرض 10 روز، ارزش قانونی خود را از دست می دهد. و گزارش باید به روز رسانی گردد. چه بسا در گزارش و برگ مطالبه جدید مالیات مطالبه شده کاهش یا افزایش یابد.
پس از مشورت با چند نفر از اساتید در خصوص این پرونده، نظرشان این بود که سبب کسب دین ایجاد شده ولی فقط بخشی از دین محقق شده است. در قانون جدید که در زمان تحقق دین مالیات اخذ میشود.
اما این پرونده شباهت به ابراز یک چک در وجه متوفی است که قرار است در آینده وصول شود ولی امکان دارد وصول هم نشود، تصمیم حوزهی محترم ارث در واحد مالیاتی شما در خصوص این نوع اموال که فقط شرایط کسبشان مشخص شده و محقق شده چیست؟
اگر همچنان اصرار بر پرداخت مالیات باشد که موضوع باز خواهد ماند.
پاسخ پنجم:
با توجه به اینکه در این خصوص در قانون و دستورالعملهای مرتبط با آن اشارهی مستقیم نشده است، پیشنهاد میشود از اعضای محترم شورای عالی مالیاتی که در این گروه نیز حضور دارند مشورت گرفته شود و انشالله بر اساس نظرات ایشان دلایل کافی جهت ختم پرونده حاصل شود و قبل از ارسال به مراجع بعدی پرونده مختومه شود.
به نظر من ابراء رسمی پدر و مادر متوفی قابل قبول بوده و واحد مالیاتی می تواند گواهی واریز مالیات ماده 35 نسبت به مبلغ مهریه مطالبه و وصول شده به ارزش 10 سکه صادر نماید.
در حقیقت از یک سوم مهریه سهم پدر و مادر
200 ÷ 3 = 66.6
تعداد 56.6 از سکه ها ابراء شده و فقط 10 سکه مطالبه و وصول شده است.
شوهر نسبت به سهم ارث خود از طلب زوجه (یک چهارم) 50 سکه نیازمند گواهی ماده 35 نیست و با فوت زوجه یک چهارم دین زوج به زوجه خود به خود از بین رفته است.
اگر فرزندان هم طلب خود را بصورت رسمی ابراء نمایند،مطالبه مالیات ارث از طلب و سکه های وصول نشده هم قانونی نخواهد بود.
همانطور که وراث در بخشش و هبه مال خود به اشخاص موضوع ماده 2 ق.م.م بدون نیاز به اجازه واحد ارث مجازند.در ابراء تمامی و یا بخشی از طلب متوفی نیز وراث نیازی به اجازه واحد ارث ندارند و ابراء دین به نظرم نیازمند ارائه گواهی واریز مالیات بر ارث نیست.

