بهایابی معکوس و مطابقت آن از نظر استاندارد حسابداری
بهایابی معکوس نوعی بهایابی غیرتجاری است که تکمیل کننده سیستمهای موجودی بهنگام میباشد.
سیستم بهایابی معکوس یک سیستم بهایابی است که تمرکز آن ابتدا بر خروجیهای یک سازمان بوده و در یک حرکت معکوس مخارج را بین کالاهای فروخته شده و موجودیها تسهیم میکند.
در این سیستم به تناسب نبود برخی موجودیها در سیستم تولید بهنگام، برخی از مراحل بهایابی مرحلهای نیز حذف میشود تا نه تنها حسابداری، تسهیمها و ردیابیها ساده شود، بلکه انگیزه مدیران برای نگهداری موجودی و مدیریت سود نیز کاهش یابد.
بهایابی معکوس رویکردی بسیار ساده از بهایابی است و اغلب به وسیله شرکتهایی به کار میرود که از سیستمهای تولید بهنگام (JIT) استفاده میکنند.
سیستمهای تولید بهنگام فلسفهای توسعه یافته از تولید است که بر سادهسازی تولید و حذف اتلاف یا ضایعات در هر مرحلهای از فعالیتهای تجاری تاکید دارد.
این سیستم در کشور ژاپن ابداع شده و بر مفاهیم کار تیمی و بهبود مستمر تمرکز دارد و بسیاری از مفروضات و ویژگیهای تفکر سرمایهداری در فلسفه تولید بهنگام به کار رفته است.
یکی از اهداف بسیار مهم سیستم تولید بهنگام نگهداری نکردن موجودی (پایان دوره صفر) است.
در سیستم بهایابی معکوس نیز مخارج تولید کمتر در حسابهای موجودی به نسبت سیستمهای بهایابی سنتی (سفارش کار یا مرحلهای) نگهداری میشود. در واقع در یک سیستم بهایابی کامل، اکثر ثبتهای حسابداری درخصوص بهایابی حذف خواهند شد.
در سیستم تولید بهنگام، تجهیزات تولیدی بهگونهای استقرار مییابند که بتوانند به تولید فقط یک محصول یا محصولات مشابه بپردازند. در نتیجه در چنین حالتی اکثر مخارج تولید به مخارج مستقیم تبدیل شده و نیاز به تسهیم مخارج غیرمستقیم کمتر خواهد شد.
بنابراین در چنین سیستمی، رویکردی از بهایابی صحیحتر است که سادهتر باشد.
بهایابی معکوس نسخهای جدید از سیستم بهایابی مرحلهای است که برخی از مراحل ثبت در دفاتر را حذف میکند.
برای مثال حسابداران ثبتی را بابت انجام عملیات تولید در دفاتر انجام نمیدهند و تا تکمیل محصولات، آنها را از روشهای استاندارد ارزشگذاری کرده و فقط ثبت مربوط به کالاهای ساخته شده را در دفاتر انجام میدهند. بنابراین در این روش هیچگونه تلاشی برای ردیابی عوامل بها انجام نمیشود.
در شرکتهایی که از سیستم تولید بهنگام استفاده میکنند، مواد اولیه تنها به اندازه نیاز تولید خریداری و در زمان مناسب برای ساخت محصولات مورد نظر دریافت میشوند.
تفاوت سیستم بهایابی معکوس با سیستم بهایابی سنتی
در این سیستم برعکس سیستم بهایابی مرحلهای، تمامی مراحل بها ردیابی نشده و در ثبت برخی مراحل تاخیر ایجاد میشود و یا برخی از ثبتها حذف میگردد.
از این سیستم انواع مختلفی تاکنون ارائه شده است که ویژگی مشترک تمام آنها این است که "حساب کالای در جریان ساخت" حذف میشود و در نتیجه بسیاری از فرآیندها و ثبتهای حسابداری درخصوص بهایابی نیز این طریق حذف میشوند.
بنابراین در تمامی انوع بهایابی معکوس، ارزش دفتری موجودیها کمتر از مقادیر ارائه شده به وسیله سیستمهای سنتی است. در نتیجه این تکنیک از لحاظ اصول و استانداردهای پذیرفته شده حسابداری مورد قبول نمیباشد.

